Δεμερτζής-ΔΕΣΦΑ: Στην επόμενη δεκαετία θα κυριαρχήσει το φυσικό αέριο. Στη σημασία και την ανάπτυξη της χρήσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο κ. Β.Δεμερτζής Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβούλιου στην πρώτη συνάντηση του Ελληνο-Αζερικόυ Κέντρου Νεότητας. Επίσης επεσήμανε την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και συνεπούς Εθνικής Στρατηγικής για την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται.

Όπως ανέφερε κατατίθεται στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τις ΕΠΑ που θα ξεμπλοκάρει την ανάπτυξη της οικιακής κατανάλωσης σε νέες δυναμικές περιοχές της χώρας που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο αέριο. “Η προσωπική μου άποψη είναι ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια οικιακοί καταναλωτές και βιομηχανία θα δουλεύουν αποκλειστικά με ΦΑ” τόνισε.

“Οι διεθνείς εξελίξεις στον τομέα του ΦΑ είναι καταιγιστικές και παρόλα τα προβλήματά μας φαίνεται ότι θα είμαστε πρωταγωνιστές. Το τελευταίο που ακούσαμε ήταν η ακύρωση της κατασκευής από την Ρωσία του αγωγού Southstream προς την Βουλγαρία και η πρόθεση για ανακατεύθυνση του στην Τουρκία. Πριν λίγους μήνες ο ΤΑΡ προκρίθηκε σαν τον κύριο αγωγό που θα μεταφέρει το ΦΑ από τα Αζέρικα κοιτάσματα του SahDeniz στην Ευρώπη δια μέσου της Ελληνικής επικράτειας. Παράλληλα η έναρξη των ερευνών στα πολλά υποσχόμενα Ελληνικά οικόπεδα στους επόμενους μήνες, το αέριο από τα κοιτάσματα της Κύπρου δείχνουν όλα αυτά μαζί ότι η Ελλάδα έχει να περιμένει πολλά από το ΦΑ ίσως πολύ νωρίτερα από ότι όλοι μας φανταζόμαστε.”

Οι στρατηγικοί στόχοι για το ΦΑ έχουν τεθεί και τρέχουμε όλοι προς την κατεύθυνση της υλοποίησης τους. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης του 67% του ΔΕΣΦΑ στη Socar τους επόμενους μήνες είναι μια στρατηγική επένδυση που εντάσσει την Ελλάδα στην κύρια ομάδα χωρών που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διανομή του ΦΑ στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη μέσω του «Νοτίου Διαδρόμου». Παράλληλα η δημιουργία του ταμιευτήρα στην Β. Ελλάδα, η νέα δεξαμενή ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα, η ολοκλήρωση του αγωγού στην Μεγαλόπολη δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ραγδαία ανάπτυξη των εφαρμογών ΦΑ στην πατρίδα μας.

“Από επιχειρηματικής πλευράς όλα δείχνουν καλά και ευοίωνα αυτό όμως που θα αλλάξει ουσιαστικά τα δεδομένα είναι η πολιτική σταθερότητα και η Εθνική Στρατηγική της χώρας προς την σωστή κατεύθυνση” σημείωσε τονίζοντας ότι οι μέρες που ζούμε είναι ιστορικές και αποτελούν σημείο καμπής για την Ελλάδα. Η επιλογή είναι μία όλοι μαζί να προχωρήσουμε μπροστά”.

Μιλώντας για το φυσικό αέριο το χαρακτήρισε παράγοντα σταθερότητας του ενεργειακού μίγματος και για το λόγο αυτό έχει την σημαντικότερη θέση μέσα στο ενεργειακό σύστημα μιας χώρας. Ο απόλυτος έλεγχος της διανομής και της διάθεσης είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει έναντι των άλλων γνωστών μορφών ενέργειας. Η αμεσότητα της διαθεσιμότητας καθώς και η μηδαμινή περιβαλλοντική του επιβάρυνση αποτελούν σημαντικές οικονομικές και οικολογικές παραμέτρους.

Η ανάπτυξη του δικτύου ΦΑ καθώς και η οι μονάδες καύσης και μετατροπής ωστόσο απαιτούν σημαντικά κεφάλαια. “Οι ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν γίνει είναι σημαντικές και έχουν οδηγήσει την αγορά σε μια σχετική ωρίμανση. Παρόλα αυτά υπάρχουν σημαντικά κενά στο σύστημα που αναμένεται να καλυφθούν στα επόμενα χρόνια κυρίως προς την κατεύθυνση της οικιακής κατανάλωσης και της βιομηχανικής παραγωγής”.
Χαλκίδα 16 Δεκεμβρίου, 2014