Βασίλης Δεμερτζής, Πολιτευτής Ευβοίας ΝΔ

ΑΠΟ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ ΣΤΙΣ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ένα πρόσωπο βγαλμένο κυριολεκτικά από τα σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας, πρόεδρος της ΝΟΔΕ Εύβοιας, πολιτευτής και από τους σίγουρους υποψήφιους βουλευτές στις βουλευτικές εκλογές του 2019, επικεφαλής στρατηγικής ΔΕΚΟ, με πλούσια κοινωνική και πολιτική δράση. Πρόκειται για τον Βασίλη Δεμερτζή, ένα πρόσωπο με άριστη επαγγελματική και πολιτική κατάρτιση, που δεν παύει να περιοδεύει σ’ όλη την Εύβοια μεταφέροντας τον πολιτικό λόγο του κόμματος που αγάπησε και πάντα υπηρέτησε πιστά.

Η εμπειρία αυτή αποτελούν πλεονέκτημα, καθώς οι γνώσεις του θα βοηθήσουν σίγουρα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όταν θα κληθεί να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Σήμερα καταθέτει τις απόψεις του για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τον ευβοϊκό Λαό. Έχει όμως και ενδιαφέρουσες θέσεις για την κεντρική πολιτική σκηνή, όπου έχει συγκεκριμένη θέση και άποψη για όσα χρειάζεται ο τόπος για να προχωρήσει σε αναπτυξιακή πορεία και ν’ αφήσει πίσω του τα μίζερα χρόνια.

Κύριε Δεμερτζή είστε χρόνια πολιτευτής. Γνωρίζετε καλά τα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας. Ποια ανανέωση θεωρείτε πως χρειάζεται η πολιτική κατάσταση; Σε πρόσωπα, καταστάσεις, ιδέες;

Είχα την τιμή να με συμπεριλάβει η ΝΔ στο ψηφοδέλτιό της τον Ιούνιο του 2012. Από τότε αλλά και στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 σαν υποψήφιος Βουλευτής Ευβοίας προσπάθησα να πείσω τους πολίτες ότι η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ήταν το μοναδικό κόμμα που μπορούσε να αλλάξει την αρνητική πορεία και να ισορροπήσει την χώρα. Η ανάγκη της ανανέωσης είναι διαχρονική και αναγκαία σε κάθε περίπτωση για την Ελλάδα αλλά και για την Εύβοια. Οι Επαγγελματίες της πολιτικής επωφελούνται από ένα εκλογικό σύστημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δική μου υποψηφιότητα όπου από τις τρείς εκλογικές αναμετρήσεις που συμμετείχα στην επταετία μόνο σε μία από αυτές είχα τη τιμή και την ευθύνη να ζητήσω προσωπικά την ψήφο από τους πολίτες της Εύβοιας. Για τις υπόλοιπες η «λίστα» έκανε τη δουλειά της. Οι πολίτες της Εύβοιας δεν είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν ούτε και να αξιολογήσουν την προσπάθεια και τις ικανότητές μας.

 Πρόσφατα ο κύριος Βρούτσης επισκέφτηκε την πόλη μας για να μας μιλήσει για την ανεργία και το ασφαλιστικό. Ποια τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση; Πιστεύετε η ελαστική εργασία μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα;

Αίτιο της ανεργίας είναι η φθίνουσα οικονομική κατάσταση και αποτέλεσμα αυτού τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνική ασφάλιση. Δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα αυτά όσο βρισκόμαστε σε αντιαναπτυξιακή οικονομική πορεία. Η ανεργία εκτινάχθηκε στην Ελλάδα όταν σταμάτησαν οι ιδιωτικές επενδύσεις και αυτές με την σειρά τους σταμάτησαν όταν ξεκίνησε η ύφεση. Αυτό που συμβαίνει στην Εύβοια είναι η απόδειξη της επιχειρηματολογίας μου. Η ύφεση στην οικονομία οδήγησε στη μείωση της ζήτησης η οποία με την σειρά της στο κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι. Η ελαστική εργασία είναι ένα εργαλείο το οποίο λειτουργεί εξαιρετικά κάτω από κανονικές συνθήκες. Όταν η κατάσταση όμως δεν πάει καλά η ελαστική εργασία οδηγεί εκτός αγοράς ή στην υποβάθμιση τους μεγαλύτερους έμπειρους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους στο χαμηλότερο επίπεδο αμοιβών και αντίστοιχα εισφορών για τα ασφαλιστικά ταμεία που ασφυκτιούν. Οι εργαζόμενοι των πολλών ταχυτήτων παραμορφώνουν το μοντέλο της ελεύθερης αγοράς εργασίας, δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην οικονομία από την μείωση της αγοραστικής δύναμης, αυξάνουν τις φορολογικές πιέσεις από την ανάγκη του κράτους να χρηματοδοτήσει την κοινωνική ασφάλιση.

Ποιο το σχέδιο που φιλοδοξείτε για την ερχόμενη τετραετία; Πως βλέπετε τα πράγματα εκ των έσω;

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πασχίζει να επαναφέρει την χώρα στην κανονικότητα. Δεν θέλουμε να γυρίσουμε βέβαια πίσω στις πρακτικές του 1990 – 2010 γιατί πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Δεν μπορούμε να στηρίζουμε την ανάπτυξη στις δημόσιες επενδύσεις. Πρέπει να αφήσουμε  «χώρο» στις ιδιωτικές επενδύσεις και να δώσουμε κίνητρα για αυτό. Ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση ρυθμιστικός και όχι ανταγωνιστικός για την αγορά. Έτσι όπως είναι σήμερα η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί όποιος και αν είναι ο κυβερνήτης. Θα την παρομοίαζα με μια μαύρη τρύπα που ρουφάει τα πάντα. Ιδεολογίες, οικονομικά μοντέλα, πρωτοβουλίες, επιχειρήσεις κυρίως όμως τους Έλληνες πολίτες. Για να ξεφύγουμε από αυτό τον φαύλο κύκλο πρέπει να ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σαν Έθνος και να αλλάξουμε τα δεδομένα, από το Σύνταγμα έως και τον τρόπο που ζούμε. Υπάρχουν άλλες χώρες που τα έχουν καταφέρει κάτω από δυσκολότερες συνθήκες και θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από αυτές.

Εσείς πως θεωρείτε πως πρέπει να είναι η σχέση Κράτους- Εκκλησίας και ποια η γνώμη σας για τα πρόσφατα γεγονότα Τσίπρα- Ιερώνυμου;

Η Ελλάδα και η Ορθοδοξία, για μένα αλλά και για πολλούς άλλους είναι έννοιες ταυτόσημες. Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο οι θεσμοί να εξελίσσονται. Η εκκλησία στην μακρά της διαχρονική πορεία έχει αλλάξει πολλές φορές και έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες των καιρών. Παρόλα αυτά λόγω του δογματικού της χαρακτήρα δεν υπάρχει ο αυτοματισμός ώστε να ταιριάζει με τους καιρούς και την εκάστοτε «μοδάτη» συγκυρία. Ο Χριστιανισμός είναι ένα κοινωνιολογικό μοντέλο τρόπου ζωής που στηρίζεται σε ιδανικά, αρχές και αξίες τα οποία αν δεν τα πιστεύουμε και δεν τα τηρούμε δεν έχουμε κανένα λόγο να δηλώνουμε Χριστιανοί. Για το ίδιο λόγο και η Εκκλησία δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο διαφορετικό από αυτό που είναι επειδή εμάς δεν ταιριάζει ή δεν μας βολεύει. Το μόνο που θα ήθελα να δω να συμβαίνει στην εκκλησία είναι ο λιτός και απλός βίος χωρίς στόμφο και υπερβολές.

Μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων δεν βρίσκει εργασία στη χώρα και αναγκάζεται να ανακαλύψει την τύχη του μακριά από τα σύνορα. Μπορεί κάτι τέτοιο να αλλάξει και όχι μόνο να πάψουν να φεύγουν, αλλά να επαναπατριστούν οι μετανάστες;

Έχω την άποψη ότι με τις εμπειρίες που αντλούμε από κάθε τι κακό που μας συμβαίνει πλουτίζουμε  και ισχυροποιούμε την προσωπικότητά μας. Η κινητικότητα των στελεχών στην παγκόσμια οικονομία είναι σύνηθες φαινόμενο στον κόσμο των επιχειρήσεων. Είχα την εμπειρία να έχω προϊστάμενους μου Γερμανό, Γάλλο, Αμερικάνο και να είμαι προϊστάμενος σε αντίστοιχους. Σας πληροφορώ ότι κανείς μας δεν έπαθε κάτι κακό. Πέραν αυτού όμως στην πατρίδα μας αυτό που συμβαίνει δεν είναι το ίδιο. Δεν είναι μόνο η κρίση που διώχνει τους νέους επιστήμονες από την Ελλάδα το βασικό αίτιο είναι η έλλειψη δομών και υποδομών. Όταν σας έλεγα στην προηγούμενη ερώτησή σας για τη παραμόρφωση που προκαλούν οι ελαστικές μορφές εργασίες στο μοντέλο της αγοράς, ορίστε τα αποτελέσματα …. Η κατάσταση αυτή είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει ή με το πέρασμα του χρόνου ή με την εφαρμογή στοχευμένων αναπτυξιακών δράσεων για ιδιωτικές επενδύσεις.

Ποια κατά τη γνώμη σας είναι η ορθότερη διαδικασία διορισμού;

Σίγουρα δεν είναι μέσα από το γραφείο του Βουλευτή !!!

Πιστεύω ότι ο Δημόσιος Τομέας θα πρέπει να λειτουργεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και μόνο. Δεν είναι μόνο το κόστος της λειτουργίας του που επηρεάζει τη χώρα αλλά κυρίως οι συνέργειες και οι συνεργασίες που υπάρχουν με τους μεμονωμένους ιδιώτες ή τις επιχειρήσεις. Δυστυχώς η σημερινή κατάσταση είναι χαοτική και ανασφαλής και κύριες αιτίες για αυτό η έλλειψη μηχανοργάνωσης και εξειδικευμένων διοικητικών στελεχών. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι εργάτες είναι στελέχη και έτσι πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε. Κατά την προσωπική μου άποψη πέρα από τα τυπικά προσόντα βασικό κριτήριο επιλογής θα πρέπει να είναι η συνάφεια με επαγγελματική εμπειρία και προϋπηρεσία  στον ιδιωτικό τομέα. Τέλος είναι αναγκαίο το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας και το οργανόγραμμα των δημοσίων υπηρεσιών να έχει τέτοια δομή ώστε η προσωπική επαφή του πολίτη με τον δημόσιο υπάλληλο να είναι η ελάχιστη δυνατή.

Το ΤΕΙ Χαλκίδας υπέστη μεταρρυθμίσεις με τις οποίες κάποιοι διαφώνησαν και κάποιοι συμφώνησαν. Αναβαθμίζεται θεωρείτε ή όχι τελικά το ίδρυμα  με τις αλλαγές αυτές που γίνονται;

Είναι σίγουρο ότι μιλάμε για υποβάθμιση και τελικά κατάργηση των ΑΤΕΙ. Η εξαφάνιση από τον χάρτη των σχολών των Μηχανικών ΤΕ εκεί που περιμέναμε την αναβάθμισή τους ήταν άλλη μία από τις τραγικές αποφάσεις της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κλείσανε τις πλέον παραγωγικές και δημοφιλείς σχολές με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας για να στήσουν «διαστημόπλοια» και «λιμάνια» στα Ψαχνά. Συνένοχοι στο έγκλημα και οι καθηγητές των σχολών που είδαν το όνειρο ότι θα γίνουν καθηγητές Πανεπιστημίου. Διοικητικά κατακερματισμένο το νέο σχήμα  αφού θα είναι ουσιαστικά υποκατάστημα του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε κοινό χώρο στα Ψαχνά. Εδώ είμαστε και θα το δείτε, οι σχολές αυτές λόγω του ότι δεν είναι δημοφιλείς σε λίγα χρόνια για λειτουργικούς και μόνο λόγους θα μεταφερθούν στις έδρες τους ή θα καταργηθούν και θα μείνουν οι άδειοι τοίχοι να θυμίζουν το έγκλημα.

Αν σας ρωτούσα  να μου απαντήσετε με λίγες λέξεις, τι λείπει από τη χώρα;

Από την χώρα μας δεν λείπει τίποτα έχουμε τα πάντα αλλά δυσκολευόμαστε να τα διαχειριστούμε. Αυτό που λείπει είναι η διοίκηση, είμαστε εργατικοί και καλοί σε ότι κάνουμε αλλά δεν μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα λόγο αντικρουόμενων ενεργειών. Η απονομή της δικαιοσύνης είναι ένα μεγάλο τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την παραγωγικότητά αφού τα μεγαλύτερα οικονομικά έργα σέρνονται για δεκαετίες σε αίθουσες δικαστηρίων και δικηγορικά γραφεία.

Υπάρχουν πηγές ενέργειας οι οποίες ακόμα δεν έχουν αξιοποιηθεί. Πως θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και πως να χρησιμοποιηθούν με όφελος προς τον πολίτη;

Η πλέον αξιοποιήσιμη πηγή ενέργειας είναι αυτή που εξοικονομούμε. Στρατηγικά σαν χώρα θα πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην συσσώρευση και εξοικονόμηση της ενέργειας. Οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) είναι για την Ελλάδα ο κρυμμένος της θησαυρός που θα πρέπει να ανακαλύψουμε. Παντού γύρω μας στον ήλιο, στον αέρα, στη θάλασσα, και βαθιά στη γη κρύβονται ανεξάντλητοι ενεργειακοί πόροι που πρέπει να εκμεταλλευθούμε κόντρα στους υδρογονάνθρακες που επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλουν και την ποιότητα της διαβίωσής μας. Από οικονομικής άποψης οι ΑΠΕ απαιτούν σημαντικές αρχικές επενδύσεις αλλά οι αποδόσεις σε μακροχρόνια διάρκεια είναι προσοδοφόρες και σημαντικές. Σημαντική είναι για τις ΑΠΕ και η εξοικονόμηση χρημάτων και το κοινωνικό όφελος από την έλλειψη αναγκαιότητας πολιτικών αποκατάστασης στο φυσικό περιβάλλον ή στην δημόσια υγεία.

Μακριά από την πολιτική σκηνή και όντας ένας εξωτερικός παρατηρητής, πιστεύετε πως έχουν αξιοποιηθεί όλοι οι δυνατοί πόροι για έργα στην Εύβοια;

Δεν θα έλεγα ότι είμαι μακριά από την πολιτική σκηνή το αντίθετο μάλιστα. Το ότι δεν είμαι εκλεγμένος βουλευτής ώστε να συμμετέχω στη λήψη αποφάσεων μου στερεί την δυνατότητα να βοηθήσω περισσότερο τον τόπο που ζω και εργάζομαι την Εύβοια αλλά δεν με αποξενώνει από το πολιτικό περιβάλλον. Αντίθετα μάλιστα, έρχομαι σε επαφή καθημερινά με τους πολίτες και τα προβλήματά τους και αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι είμαστε αποκλεισμένοι και απομονωμένοι. Κάθε Σαββατοκύριακο ξεκινάνε από την Αθήνα «πολιτικοί εκδρομείς» που διατρέχουν την Εύβοια για ένα ούζο, ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη και μια selfie. Απόμακροι και μακρινοί από την καθημερινότητα της Ευβοιώτισσας και του Ευβοιώτη. Ο απολογισμός τους είναι ελάχιστος σχεδόν μηδενικός, ούτε πόροι έχουν διατεθεί στον Νομό ούτε και κάποιο σημαντικό έργο έχει ξεκινήσει. Ο νέος δρόμος για το Σχηματάρι ήταν το τελευταίο σημαντικό έργο που έχει γίνει, το νέο νοσοκομείο παλεύει να τελειώσει αλλά κανείς δεν ξέρει το πότε και έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια.

Δεν βλέπω κάτι άλλο ….

Οι ανάγκες που υπάρχουν στον νομό της Εύβοιας είναι μεγάλες γιατί όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν πήγαν χαμένα μαζί και τα κονδύλια που διατέθηκαν. Σκοπιμότητες και συμφέροντα κατακερμάτισαν και μοίρασαν ψίχουλα από την μία άκρη του νομού έως την άλλη, κρατώντας σε ομηρία και αιώνια «πολιτική ευγνωμοσύνη» τους πολίτες για το τίποτα. Κάποια στιγμή λοιπόν ο «Ευβοιώτης ραγιάς» θα πρέπει να ζητήσει αυτό που του ανήκει και του αναλογεί. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα πολλά στην Εύβοια και για αυτό το λόγο πολιτεύομαι καθημερινά ώστε να καταφέρω άμεσα ή έμμεσα να γίνουν όλα αυτά που έχουν ανάγκη οι πολίτες στην Εύβοια.